کمیته ملی مبارزه با شکوفایی جلبکی مضر | Iranian National Harmful Algal Bloom Defense Committee

رییس پژوهشکده اکولوژی دریای خزر گفت: افزایش مواد مغذی و تغییر نسبت نیتروژن به فسفر از عوامل بروز و تشکیل شکوفایی جلبکی که برای آبزیان بسیار مضر است.

رضا پورغلام در گفت‌وگو با خبرنگار پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)منطقه مازندران، اظهار داشت:تاکنون بیش از 340 گونه جلبک میکروسکوپی در دریای خزر شناسایی شده است.

وی با بیان اینکه این جلبک ها مصارف مختلفی از قبیل تولید سوخت سبز، صنایع غذایی (استخراج پروتئین و روغن)، دارویی داشته و برای تصفیه برخی از آلودگی ها نیز مفید است گفت: در کشورهای آسیای جنوب شرقی از طریق جلبک سالانه میلیون ها دلار درآمد زایی می کنند.

پورغلام گفت: پژوهشکده اکولوژی دریای خزر در حال انجام تحقیقاتی در خصوص کاربرد جلبک در تغذیه جوجه است که این امر سبب می شود جوجه های رشد یافته کاملا ارگانیک، سالم و از نظر اقتصادی به دلیل کاهش مصرف آنتی بیوتیک ها مقرون به صرفه باشند.

وی در خصوص شکوفایی جلبکی در دریای خزر، گفت: افزایش مواد مغذی و تغییر نسبت نیتروژن به فسفر از عوامل بروز و تشکیل این پدیده است که برای آبزیان بسیار مضر است.

رئیس پژوهشکده اکولوژی دریای خزر اظهار داشت: اگر تراکم شکوفایی جلبک‌ها زیاد باشد، اکسیژن آب کم می شود و احتمال بیماری و مرگ برای آبزیان افزایش می‌یابد شکوفایی جلبکی اغلب در فصل تابستان زمانی که دریا آرام است و بادی نمی وزد، ایجاد می شود.

وی افزود: البته بعضی از جلبک ها با آن که سم تولید نمی کنند اما به دلیل اثراتی مانند کاهش اکسیژن و مسدود کردن آبشش ماهیان جزو جلبک های مضر دسته بندی می شوند.

پورغلام تصریح کرد: شکوفایی جلبکی (از نوع سمی) در سواحل و همچنین مجاور شناگاه‌ها ممکن است برای شناگران ضایعات پوستی و عوارض کبدی را به وجود آورد.

وی ادامه داد: خوشبختانه از سال 92 تاکنون شکوفایی جلبک در دریای خزر گزارش نشده است.

پورغلام با بیان اینکه قدم اول در جلوگیری از شکوفایی جلبکی خودداری از تخلیه پساب ها و فاضلاب به صورت مستقیم و یا از طریق رودخانه ها به دریای خزر است، گفت: باید با افزایش سطح آگاهی مردم، فرهنگسازی مناسبی در خصوص حفاظت از رودخانه ها و سواحل صورت گیرد.

منبع : ایسنا